Over Jan van Peer

Wie zijn wij?

De grootste winkel van het noorden op het gebied van koken, tafelen, en cadeaus. In 2001 hebben wij ons honderdjarig jubileum mogen vieren hetgeen bekroond werd met de koninklijke onderscheiding van Hofleverancier.

Ondanks deze lange historie zijn we een bedrijf wat volledig in deze tijd staat wat betreft collectie, uitstraling en service. Grote merken worden in onze winkel afgewisseld met eigen importen waardoor u in elke prijsklasse bij ons kunt slagen.

Of u nou op zoek bent naar het mooiste servies, het beste kookgerei of een origineel cadeau bent u van harte welkom.

Wij zijn exclusief dealer in Emmen (+ wijde omgeving) van de volgende merken:

Woll, Zwilling, Brute Forged, Olive Forged, Miyabi, Demeyere, Spring, Staub, Kuchenprofi, Britto, Blond Amsterdam, Schott Zwiesel, Laura Ashley, PureSigns, Amefa, Richardson, Magimix, Crockpot, Braun, Graef, Cloer, BK, Habonne, Fontignac, Spring, SMEG, iittala, Jura, Le Creuset, Big Green Egg, Pip Studio, Bitz, Bunzlau Castle, Yankee Candle, Swarovski, Villeroy & Boch, Lampe Berger, Maison Berger

Onze geschiedenis

1901 – 1923

1901
Jan van Peer (grootvader van JES van Peer) begint vanuit zijn woonhuis in Schoonoord met de verkoop van horloges. Hij verhuist met zijn nering vrij snel naar een ander pand(je) waar hij ook begint met de verkoop van horloges, later aangevuld met onder meer naaimachines.

1910
Opa Van Peer verhuist met zijn goed lopende nering naar Emmen dat, omdat het “op het zand” en niet “op het veen” lag, toen al een zekere uitstraling had. Hij vestigt zich aan de Stationsstraat (nu Hoofdstraat 108) in een speciaal daartoe gebouwd pand, waarin later o.a. een bank en een bloemenhandel onderdak vonden.

1916
Op de hoek van de (huidige) Hoofdstraat en Derksstraat, waar in vroegere jaren het boerenbedrijf van de familie Derks stond, wordt het nu nog bestaande pand gebouwd met een leuk, karakteristiek en voor die tijd gedurfd hoektorentje.

1923
Aan de Derksstraat worden zowel het “toonkamergebouw” – nu “Slaapcomfort” – als een magazijnhuisje – nu “ZinTuig” – gebouwd. Achter het toonkamergebouw bevond zich tot in de tachtiger jaren van de afgelopen eeuw, de eigen meubelmakerij. Het oorspronkelijke beroep van scheepstimmerman van Opa Van Peer kwam dus goed van pas.

 

1928 – 1962

1928
Vader Harm Jan van Peer neemt met diens zuster Dirkje en broer Arend de leiding van het bedrijf van Opa Van Peer over; de laatste blijft evenwel zeer actief in het maken van houten meubels.

1940
De derde generatie en algemeen directeur van het familiebedrijf, Johan Eduard Siewerd (algemeen bekend onder de naam JES) van Peer wordt geboren in het tot woonhuis van de familie Van Peer getransformeerde “magazijnhuisje” aan de Derksstraat.

1954
Het woonhuis aan de Derksstraat wordt ontruimd en gaat onderdak bieden aan de zaak van Juwelier Van Ess. De familie H.J. van Peer verhuist naar de overzijde van de straat en trekt in een groter woonhuis met tuin waarin tot voor kort Dirkje van Peer en Opa Van Peer woonden.

1962
JES van Peer doet zijn intrede in de leiding van het bedrijf.

 

1966 – 1982

1966
Het grote pand met het torentje wordt gemoderniseerd, waarbij dat torentje het veld moet ruimen. Juwelier Van Ess verlaat het huisje aan de Derksstraat. Dierenwinkel Natura neemt zijn plaats in.

1974
Vader Harm Jan van Peer verlaat het bedrijf, zoon JES van Peer neemt als derde generatie Van Peer de algehele leiding van het bedrijf over.

1980
Op de plaats waar het woonhuis met tuin van de familie Van Peer stond, wordt de speelgoedzaak Intertoys gebouwd.

1982
Opening van de cadeauboetiek “Oriënt” onder de leiding van de echtgenote van JES van Peer.

 

1993 – 2013

1993
Achter “Oriënt” wordt een groot bedrijfspand gebouwd dat onderdak gaat bieden aan “Intercamp” dat tot dan toe in een eenvoudige (kampeer)hal aan de Derksstraat was gevestigd (thans “ByOni”). Berjo, de tweede zoon, wordt in de leiding van de zaak opgenomen en zwaait thans in “Intercamp” de scepter.

1995
Ronald, de jongste zoon, gaat – vòòr die tijd werkzaam als manager voor “Intertoys Nederland” – werken in het bedrijf, met name op de kook- en huishoudetage.

2000
Oudste zoon Jan neemt zelfstandig de beddenzaak “Slaapcomfort” over.

2001
Jan van Peer BV viert het honderdjarig bestaan met onder meer een herstel van het grote pand op de hoek Hoofdstraat/Derksstraat in zijn vrijwel oorspronkelijke staat, dus zonder de gevelbeplating en zonder de bekende luifels, maar compleet met een gemoderniseerd hoektorentje en hoge etalageramen zoals het vroeger ook was. Tevens ontvangt Jan van Peer de koninklijke onderscheiding hofleverancier.

2002
De jongste zoon Ronald neemt zelfstandig “Jan van Peer koken, tafelen, cadeaus” over. De middelste zoon Berjo neemt de “Intercamp” over.

2004
In “Jan van Peer koken, tafelen, cadeaus” word een ‘shop in shop’ van het merk Swarovski geimplementeerd.

2006

Op de eerste verdieping waar zich de uitgebreide kookafdeling bevindt wordt een ‘shop in shop’ van het finse bedrijf iittala gerealiseerd met hierin nagenoeg de complete lijn (glas,servies en pannen) van dit merk geintroduceerd wordt.

2008

Jan van Peer gaat verder zonder de formulenaam Spectra (inkoopvereniging) en doet volledig zelf zijn marketing en inkoop.

2009

De kookafdeling op de eerste verdieping wordt voorzien van een nieuw interieur en een demokeuken waar diverse demonstraties gegeven kunnen worden.

 

2014-heden

2014

Jan van Peer brengt voor het eerst zijn volledig in eigen beheer geproduceerde najaarsbrochure uit met een dwarsdoorsnede van de collectie,activiteiten en aanbiedingen.

2018

Winkel compleet verbouwd en gerestyled met compleet nieuw interieur. Het complete assortiment is nu op de begane grond te bezichtigen.

Op de beganegrond meer dan 100 vierkante meter erbij gekregen middels een doorbraak naar het naast gelegen pand.