met pistache-kappertjescrunch en limoen-basilicumdressing
Voor 4 personen · 25–30 min
Ingrediënten
- 2 courgettes (liefst groen + geel), in linten of spiralen
- 3 nectarines, in partjes
- 2 maïskolven (of 250 g maïskorrels)
- 1 flinke sjalot, heel fijn
- 8–10 radijsjes, flinterdun
- 1 bol burrata (of romige mozzarella)
- Verse kruiden: basilicum, munt en dille
- 40 g kappertjes (uitgelekt en droog gedept)
- 50 g ongezouten pistachenoten, grof gehakt
- Olijfolie (extra vierge + om te bakken), 1 limoen, 1 tl honing, 1 tl Dijonmosterd, 1½ el wittewijnazijn
- Zout, peper, chilivlokken
Kookgerei voor bij dit recept:
Een mandoline of een spiraalsnijder; bekijk hier alle snijhulpen.
Goed koksmes en houten snijplank: bekijk hier meer koksmessen.
Grill- of koekenpan om maïs/nectarine te grillen en noten te roosteren: bekijk hier alle koekenpannen om volledig PFAS-vrij te bakken en grillen.
Bereiding
- Crunch maken
Verhit 1 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de kappertjes 2–3 min. tot ze “opbollen” en knapperig zijn; schep op keukenpapier. Rooster in dezelfde pan de pistachenoten 2 min. Meng kappertjes + pistache met een snuf chilivlokken en laat het afkoelen (zo wordt het extra crunchy).
- Grillen
Bestrijk nectarinepartjes en maïskolven licht met olie en grill 2–3 min. per kant tot er mooie strepen ontstaan. Snijd de maïskorrels van de kolf.
- Groenten voorbereiden
Maak van de courgettes linten met de mandoline of spiralen met een spiraalsnijder. Bestrooi met een snuf zout en laat 5 min. staan (zo wordt het soepeler). Snijd de radijsjes flinterdun en de sjalot heel fijn.
- Dressing
Klop 4 el olijfolie, sap + rasp van 1 limoen, 1½ el wittewijnazijn, 1 tl honing, 1 tl Dijon, ½ tl zout en peper tot een glanzende dressing. Roer de sjalot en fijngesneden basilicum door de dressing.
- Opbouwen
Hussel de courgette, maïs en radijs met ⅔ van de dressing. Leg op een schaal. Verdeel de gegrilde nectarine erover, scheur de burrata erop en lepel de rest van de dressing erover. Bestrooi royaal met de pistache-kappertjescrunch en top de zomerse salade af met munt- en dilleblaadjes.
Variaties & tips
Vegan: vervang burrata door dikke kokosyoghurt of gekruide gegrilde tofu.
Extra bite: voeg dunne venkel of komkommer toe (mandoline).
Meal-prep: dressing en crunch kun je 2 dagen vooruit maken; voeg de crunch pas aan tafel toe.
Eet smakelijk!!